6.274 speel- en sporttoestellen voor nationale Buitenspeeldag in Rotterdam

Foto: Gemeente Rotterdam

ROTTERDAM – In heel Rotterdam vinden activiteiten plaats op de Nationale Buitenspeeldag op woensdag 12 juni. In Rozenburg openen kinderen en bewoners feestelijk de opnieuw ingerichte Mezenhof.

In Rozenburg worden dit jaar 14 speelplekken opnieuw ingericht. In het nieuwe ontwerp is meer ruimte voor sport en spel, glijden en schommelen, klimmen en klauteren. Ook is er meer variatie in de inrichting van de speel- en ontmoetingsplekken zodat kleuters, basisschoolkinderen, tieners én volwassenen zich er thuis voelen.

In 2018 hebben de kinderen twee speurtochten door de buurt gedaan. Toen is het huidige gebruik en de speelbehoefte van de kinderen op iedere speelplek in de buurt door de gemeente geïnventariseerd. Ook op andere momenten praatten buurtbewoners mee over de nieuwe inrichting. Het eindresultaat is nu zichtbaar.

Nationale Buitenspeeldag
Buitenspelen is belangrijk, maar wordt steeds minder vanzelfsprekend. Daarom organiseren Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon al meer dan 10 jaar de Nationale Buitenspeeldag. In Rotterdam zijn er activiteiten zoals het Rotterdams Kampioenschap Boompjeklimmen, stoepkrijten, of Oud Hollandse spelletjes. Kijk voor alle Rotterdamse activiteiten op de website van Jantje Beton.

Buiten spelen in Rotterdam
Niet alleen op Nationale Buitenspeeldag kan er buiten gespeeld worden natuurlijk, en in Rotterdam is er veel keuze. Hier komen wat cijfers op een rij.

Er zijn zo’n 1.208 speelplekken met 6.274 speel- en sporttoestellen:

  • Voetbaldoel: 749 stuks
  • Basketbalpaal: 184 stuks
  • Fitnesstoestel: 176 stuks
  • Skatetoestel: 103 stuks
  • Schommel: 480 stuks
  • Wip: 192 stuks
  • Wipkip: 714 stuks

Sportvelden:

  • Jeu de boules banen: 13
  • Sportvelden met kunstgras: 103
  • Sportveld met gras: 267

Er zijn ook interactieve speeltoestellen, in het Schinnenbaanpark in Rotterdam-Beverwaard en op het Vredesplein in Rotterdam-Feijenoord. Daar staat een Memo Quest interactieve speeltoestel. Met een druk op de knop start een vraagspel, waar kinderen antwoorden kunnen geven en de score kunnen zien.

Op een aantal locaties is extra aandacht besteed aan het samenspelen van kinderen met en zonder een beperking. Bijvoorbeeld In de Jan van Tilburgstraat, het Amelandseplein en bij Dokhavenpark. Daar staat ook de eerste Esther Vergeer Foundation Court, een interactieve speelmuur die meet hoe hard je de bal tegen de muur schiet of het beste kan serveren. Zo combineren kinderen sporten en gamen.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here