Hitte in de stad, tips en maatregelen van de gemeente

ROTTERDAM – De komende dagen stijgt het kwik tot rond of zelfs boven de 30 graden. Waar kun je verkoeling zoeken in de stad en waar mag je zwemmen? En mag je alweer barbecueën in het park? Lees het hieronder.

Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan snel verbranden.

Voorkom oververhitting en uitdroging
Als het lang warm is, kunnen mensen last krijgen van hun gezondheid. Vooral ouderen, kinderen en zieken zijn extra kwetsbaar voor oververhitting en uitdroging. Bij blootstelling aan temperaturen vanaf 27°C kunnen onder andere vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en benauwdheid ontstaan. Het is belangrijk elkaar te helpen met het zelf koel blijven en het koel houden van de woning. Bekijk voor meer informatie de pagina Hitte en gezondheidsadviezen op de website van de GGD.

Let op uw huisdier!
Oververhitting is gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn voor huisdieren. Geef ze daarom voldoende water en houd ze uit de zon. Ga geen lange stukken met uw hond wandelen als het warm is, en ga niet met uw hond fietsen. Helaas gebeurt het nog wel eens dat dieren – en zelfs (kleine) kinderen – in een stilstaande auto alleen worden gelaten, bijvoorbeeld om even een boodschap te doen. Dat is levensgevaarlijk! Als het binnen in de auto ‘slechts’ 22 graden is, kan dat binnen 1 uur oplopen tot zo’n 44 graden als buiten de zon schijnt. Bekijk ook deze hittetips van de Dierenbescherming.

Zwemmen voor verkoeling
In en om Rotterdam zijn voldoende plekken waar u kunt zwemmen. Op Zwemwater.nl kunt u eenvoudig checken welke locaties voldoen aan de normen voor veiligheid, hygiëne en zwemwaterkwaliteit. Uiteraard kunt u naar het Strand van Hoek van Holland. Op warme dagen zijn in Hoek van Holland strandwachten aanwezig. Aan de Kralingse Plas is een strandbad aan noordwestkant met een apart peuterbad. Bij een incidentele uitbraak van blauwalg wordt gewaarschuwd met matrixborden. De Zevenhuizerplas heeft twee zwemlocaties: strand noordwestzijde en zwemstrand Nesselande Boven de 23 graden is woensdagmiddag, zaterdag en zondag bij Nesselande een reddingsbrigade aanwezig. Ook bij de Blauwe Verbinding kan gezwommen worden: in zwemplas Clarabos en zwemplas Vrijenburgbos. Ook Vers Beton heeft een artikel met de ‘zes leukste stranden van de stad’.

Een medewerker van de gemeente koelt de Mathenesserbrug. Door warmte kan het metaal in een brugdek anders maximaal enkele centimeters uitzetten. Foto: Eric Fecken
Een medewerker van de gemeente koelt de Mathenesserbrug. Door warmte kan het metaal in een brugdek anders maximaal enkele centimeters uitzetten.

Bruggen koelen
De gemeente heeft in warmteperiodes extra aandacht voor beweegbare bruggen. Door warmte kan het metaal in een brugdek maximaal enkele centimeters uitzetten. Dit kan ertoe leiden dat een brugdek niet meer goed aansluit op het landhoofd. En soms kan een brug daardoor niet meer goed dichtgaan. Om te voorkomen dat bruggen vastlopen door de hitte, worden de Mathenesserbrug en de 1e Parkhavenbrug vanaf 24 juni gekoeld met water. Bij de bruggen komen waarschuwingsborden te staan met “pas op spattend water”.

Barbecueën mag (weer)
Sinds 1 juni mag je in de buitenruimte weer met mensen van buiten het huishouden samenkomen. Mits u 1,5 meter afstand houdt. Ook barbecueën is toegestaan. Maar in het Kralingse Bos, Het Park (bij de Euromast), het Vroesenpark en het Zuiderpark is het uitsluitend toegestaan te barbecueën in de daarvoor speciaal ingerichte barbecuezones. Er gelden wel een paar regels om ervoor te zorgen dat dit veilig gebeurt en het park schoon blijft. Bekijk deze regels op de pagina Barbecueën in het park. In de periode van 1 april tot 1 oktober mag u in de meeste Rotterdamse parken tijdens uw barbecue een biertje of wijntje drinken. Hierop geldt voor een aantal parken een uitzondering. Kijk op de pagina Alcoholverbod voor alle informatie.

Let op: Het Vroesenpark, Roel Langerakpark en het Dakpark in Delfshaven zijn tot nader order gesloten van 21.00 uur tot 07.00 uur. Dat besluit is ingegeven door de enorme drukte in de parken en de excessen die er zaterdagavond 30 mei hebben plaatsgevonden.

Droge plantjes en (gevel)tuinen
Door de warme temperaturen en de recente droogte kunnen planten en jonge bomen wel een fikse regenbui gebruiken. Medewerkers van de gemeente geven jonge bomen daarom extra water. De jonge exemplaren hebben nog geen diepe wortels en krijgen daarom als het nodig is extra water. Ook jonge aanplant, bloemschalen, plantenbakken en bloemperken worden meer dan anders nagelopen en indien nodig van extra water voorzien. Rotterdammers met een geveltuin of mensen die een stukje openbaar groen bijhouden kunnen hun planten zo nodig zelf wat extra water geven. Lees meer op de pagina Extra water voor jonge bomen en planten.

Gft bij warm weer
Bij warm weer ontstaan er soms nare geurtjes of maden in de gft-container. De gemeente geeft aan bewoners een aantal tips die helpen om dit zoveel mogelijk beperken. Lees die op de pagina groente-, fruit- en tuinafval.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here