800 woningen Nieuw Kralingen stap dichterbij

Foto: Mark de Rooij / Pixabay

ROTTERDAM – De komst van de woonwijk Nieuw Kralingen is een stap dichterbij. De gemeente maakte maandag samen met ontwikkelaars Heijmans en ERA Contour afspraken over de taakverdeling, het woningbouwprogramma en de kosten. De bouw start in 2021.

Nieuw Kralingen is straks te vinden aan de de westkant van het Kralingse Bos en krijgt maximaal 800 woningen. Dit is de grootste uitbreiding van woningen binnen de ring sinds jaren. In deze gemengde stadswijk bouwen de samenwerkende partijen woningen voor gezinnen met hogere inkomens die in ruime woningen in de buurt van het centrum willen wonen. Voor Rotterdam is het belangrijk dat er voor deze woningzoekenden een passende woning is, zodat ze de stad niet hoeven te verlaten.

Balans
Op 14 juni 2018 stelde de gemeenteraad de Gebiedsvisie Nieuw Kralingen al vast. Daarin staat onder meer dat er een goede balans in de wijk moet zijn. Van de 800 woningen is het grootste gedeelte koopwoningen vanaf 400.000 euro, maar de ontwikkelaars bouwen ook 80 sociale huurwoningen, ongeveer 80 huurwoningen in het middensegment en 50 koopwoningen met een prijs tot 400.000 euro. Aan de noordkant van de woonwijk ontstaat een nieuwe bedrijvenstrook.

Verleggen Bosdreef
De Bosdreef wordt in noordwestelijke richting verplaatst, zodat de bewoners van Nieuw Kralingen direct toegang tot het bos hebben. Nieuw Kralingen is een wijk met veel groen, dat op deze manier goed aansluit bij de bosrijke omgeving. Het verkeer wordt dan ontsloten in het verlengde van de Gordelweg. Via deze nieuwe route kan het verkeer vanuit Alexanderpolder, het Centrum, Noord en Kralingen-Crooswijk bereiken en andersom.

Verplaatsing Stadsbeheer
Ontwikkelaars Heijmans en ERA Contour werken samen als de Ontwikkel Combinatie Nieuw Kralingen (OCNK) De ontwikkelcombinatie heeft de gronden van het bedrijventerrein Boezembocht gekocht. Op deze plek en op het terrein van de uitvoeringslocatie van Stadsbeheer, ook wel bekend als de kwekerij van de gemeente Rotterdam, wordt de nieuwe wijk gebouwd.

De uitvoeringslocatie van Stadsbeheer verhuist naar de Melanchtonweg en de Fairoaksbaan. Daar is genoeg plek voor de opslag, de kwekerij, het bomendepot en het kantoor van Stadsbeheer. Bijna alle overige bestaande bedrijven in de directe omgeving zijn ingepast en blijven in het gebied actief.

Bijzondere stap
‘Dit is een bijzondere stap op weg naar meer woningen voor gezinnen in Rotterdam op een gewilde locatie met volop ruimte voor kinderen om op te groeien. Het aantal woningen in Rotterdam neemt met dit project toe met achthonderd en draagt bij aan het oplossen van het tekort aan woonruimte’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here