Beschermd wonen in eigen gemeente

Foto: Harry Strauss

ROTTERDAM – Kwetsbare mensen kunnen vanaf 2022 (ook) in hun eigen gemeente terecht voor Beschermd Wonen. Zo kunnen zij in hun vertrouwde omgeving en sociale netwerk blijven en makkelijker de stap zetten naar een eigen woning.

Mensen die in de problemen komen door bijvoorbeeld een echtscheiding, verlies van werk, verslaving of gezondheidsproblemen, helpt de gemeente met (tijdelijke) huisvesting, zorg en ondersteuning. Deze groep heeft behoefte aan een goede plek om te wonen, te werken aan herstel en (opnieuw) hun plek te vinden in de samenleving. Beschermd Wonen is een (tijdelijke) vorm van wonen in een instelling. Het is bedoeld voor die kwetsbare personen die onvoldoende in staat zijn om op eigen kracht zelfstandig te wonen.

Decentraal
De gemeente Rotterdam regelt Beschermd Wonen voor inwoners van Rotterdam en omliggende gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland en Ridderkerk. Vanaf 2022 zorgen alle regiogemeenten er zelf voor dat ze kwetsbare mensen een passende plek bieden in hun gemeente. De verantwoordelijkheid voor Beschermd Wonen ligt straks niet alleen bij de gemeente Rotterdam, maar bij alle regiogemeenten gezamenlijk. Zowel voor wat betreft de locaties als ook de indicatiestelling en het zorgaanbod.

Plan van aanpak
Het doel is om de zorg en ondersteuning zoveel mogelijk in de eigen omgeving en het eigen sociale netwerk te bieden. Alle gemeenten hebben daarom lokaal beleid gericht op het voorkomen van dakloosheid, het bevorderen van herstel en participatie en het voorkomen van schulden. Door samen te werken verwachten de gemeenten deze mensen een goede plek te kunnen bieden waar ze opnieuw hun leven kunnen oppakken.

Zorg in eigen gemeente
In de regio gaat het om ongeveer 1.900 mensen die al verspreid in alle gemeenten wonen en zorg en ondersteuning ontvangen. Het aantal mensen in de zes gemeenten rond Rotterdam zal hierdoor toenemen, in Rotterdam neemt het aantal af.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here