Extra handhaving bij 10 plekken in de stad

Foto: Gemeente Rotterdam

ROTTERDAM – Cameratoezicht gecombineerd met razendsnelle inzet van handhavers. Die aanpak zet de gemeente Rotterdam vanaf dinsdag in bij 10 afvalcontainers in de stad.
Het gaat om plekken waar bewoners hun afval vaak naast de container zetten. Met als gevolg vervuiling van de straat en onveilige situaties.

Flying Squads
Het nieuwe van de aanpak zit hem in de inzet van de handhavers. Teams van gemiddeld twee gemeentelijke handhavers letten goed op afvalcontainers waar het vaak een rommeltje is. De teams hebben de naam Flying Squads. Als uit camerabeelden blijkt dat mensen hun afval naast de container zetten dan gaat er een melding naar het team. De handhavers spoeden zich dan naar de container om de vermeende vervuiler aan te houden en te bekeuren. Om dat laatste te kunnen doen, maakt er in ieder geval een bijzondere opsporingsambtenaar (boa) deel uit van elk Flying Squad-team.

Als directe aanhouding niet lukt dan controleert het team of de vervuiler op een andere manier te achterhalen is. Wanneer dat het geval is, krijgt hij de boete thuisgestuurd.

Bestaande camera’s
De gemeente maakt bij deze aanpak gebruik van bestaande camera’s; camera’s die al in de hele stad aanwezig zijn. Een aantal daarvan staat nu ook al gericht op de ‘hotspotcontainers’ en op de omgeving daarvan. Er worden dus geen nieuwe camera’s geplaatst.

Hogere pakkans
De gemeente heeft van april 2019 tot en met januari 2020 geëxperimenteerd met de gecombineerde inzet van cameratoezicht en Flying Squads. Uit de evaluatie van de pilot bleek dat een grotere inzet van handhavers en de samenwerking tussen gemeentelijk cameratoezicht en de meldkamer van Stadsbeheer heeft geleid tot een duidelijk hogere pakkans voor overtreders. De gemeente heeft kritisch gekeken naar de plekken waar de nieuwe aanpak het hardst nodig is. Dit zijn plekken in de wijken Tarwewijk, Hillesluis, Oud Charlois, Oosterflank, Bospolder, Cool en Oude Noorden.

Stap verder
Op de 10 geselecteerde plekken heeft de gemeente afgelopen jaren al meerdere maatregelen ingezet om het aantal ‘naastplaatsingen’ terug te dringen. Van meer voorlichting tot de inzet van extra handhavers (ook in burger). De gemeente gaat hiermee door. Maar omdat al deze maatregelen bij deze hotspotcontainers onvoldoende hebben geholpen, gaat de gemeente in samenwerking met de politie nu een stap verder: cameratoezicht én Flying Squads. Regelgeving maakt dit mogelijk. Daarnaast blijft de gemeente de bestaande maatregelen inzetten zoals meer communicatie, inzet van afvalcoaches, wijkconciërges en nudging, zoals opgefleurde containers.

De nieuwe aanpak moet ervoor zorgen dat meer Rotterdammers hun afval goed aanbieden en dat de stad schoner wordt. Het uitschrijven van meer boetes is uitdrukkelijk geen doel van het initiatief.

Voorlichting omwonenden
De gemeente informeert deze week de omwonenden van de 10 hotspotcontainers over de Flying Squads en het cameratoezicht. Op basis van de resultaten van de aanpak bepaalt de gemeente tot wanneer deze nodig is.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here