Fietsen mét licht, logisch toch?

Foto: Eric Fecken/Gemeente Rotterdam

ROTTERDAM – Veilig en zichtbaar door Rotterdam fietsen, dat vindt de gemeente belangrijk. Daarom controleren Politie én gemeentelijke handhaving extra tijdens fietsverlichtingsacties tijdens deze donkere wintermaanden.

Fietsen zonder licht, velen doen het weleens. Maar waarom? Iedereen weet dat het gevaarlijk is. Toch lijkt het niet iedereen te lukken om altijd goed verlicht op de fiets te stappen. Er zijn honderden redenen te verzinnen, maar geen enkele reden staat uiteindelijk in verhouding met het risico dat je neemt. En eerlijk, voel jij je eigenlijk wel veilig als je geen licht aan hebt op de fiets?

Donkere wintermaanden
De donkere maanden zijn weer aangebroken. De ochtenden blijven langer donker, en de schemer komt einde van de middag alweer tevoorschijn. Des te belangrijker om dan als fietser goed zichtbaar te zijn. Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat slechts twee derde van de jeugd met goed werkend voor- en achterlicht in het donker fietst. Lege batterijen zijn daarvoor de voornaamste reden. Ouders doen het niet veel beter, ook al zijn zij zich ervan bewust het goede voorbeeld te moeten geven.

Meer op de fiets door corona
‘Door corona zien we dat meer mensen vaker de fiets gebruiken, ook mensen die het (niet meer) gewend zijn. Voor hen zeg ik: denk niet te snel dat je een goed lampje hebt’, vertelt Erkelens. ‘Bij een goede lamp merk je dat takken en stenen op de weg goed zichtbaar zijn en dat automobilisten eerder vaart minderen. En wist je dat het risico op een aanrijding in het donker met 20% daalt als je fiets goed verlicht is?’

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here