Hulpteam voor gedupeerden toeslagenaffaire

Foto: Gemeente Rotterdam

ROTTERDAM – De gemeentelijke ombudsman en de gemeente Rotterdam gaan Rotterdamse gezinnen van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst helpen. Ze richten daarvoor samen het Hulpteam Toeslagen 010 op. Dit specialistische team biedt hulp bij de schulden en bij de emotionele schade die er is ontstaan.

Bij de toeslagenaffaire heeft de Belastingdienst ten onrechte jarenlang kinderopvangtoeslag teruggevorderd van duizenden ouders in Nederland. In Rotterdam gaat het naar schatting om 3000 gezinnen. De Belastingdienst mag vanwege privacywetgeving de contactgegevens van deze mensen niet doorgeven. En dus kunnen de ombudsman en de gemeente pas helpen als gedupeerden zichzelf melden.

‘De hulp moet er snel komen, want deze mensen hebben al te lang alleen met hun problemen geworsteld.’, Michiel grauss, wethouder armoedebestrijding

De Rotterdammers om wie het gaat zijn jarenlang onterecht als fraudeurs aangemerkt of zijn de dupe geworden van de harde manier waarop de belastingdienst heeft gecontroleerd. Ze hebben zich vaak erg alleen gevoeld, omdat er weinig begrip was in hun omgeving. De ombudsman is de eerste ingang. Mensen kunnen daar hun verhaal kwijt.

Gemeentelijk ombudsman Anne Mieke Zwaneveld: ‘Ik heb schrijnende situaties gezien. Het vertrouwen in de overheid is bij de gedupeerden tot nul gedaald. Maar tegelijkertijd is het dezelfde overheid die mensen kan helpen. Daarom juich ik de oprichting van het Hulpteam Toeslagen 010 toe en doe ik daar op deze manier aan mee.’

Stress
Na het eerste gesprek met de ombudsman zorgt het hulpteam voor intensieve en langdurige hulp. De impact van de misère op de gezinnen is groot. Soms moesten ouders zelfs hun huis verkopen. Andere ouders raakten in een depressie of gingen scheiden omdat de geldstress hun relatie ernstig onder druk zette.

‘Hulp moet er komen’
‘De hulp moet er snel komen. Want deze mensen hebben al te lang alleen met hun problemen geworsteld’, zegt wethouder Michiel Grauss van Armoedebestrijding en Schuldenaanpak.

‘Denk aan schuldhulp of begeleiding door een gezinscoach, maar ook hulp bij achterstallige medische en psychische behandelingen, aanschaf van schoolspullen, meubels of fietsen voor de kinderen. Soms helpt het al om te beginnen met de brieven en aanslagen van de belastingdienst. Die zijn vaak lastig te begrijpen en deze mensen krijgen al stress bij het zien van de zoveelste envelop.’

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here