Laatste lampen brandgrens te koop

Foto: Joep Boute

ROTTERDAM – De gemeente heeft nog een tiental oude lampen van de brandgrens te koop. Omdat de eerste verkoopronde heel hard ging, worden de laatste lampen nu verloot.

De lampen zijn onlangs vervangen omdat er veel kapot waren. Een aantal oude lampen gaat naar Museum Rotterdam, maar de rest wordt verkocht. Er worden alleen nog rode exemplaren verloot, de groene zijn niet meer beschikbaar.

Loting
Nadat de lampen zijn verloot, kan degene die hierover bericht krijgt, een lamp aanschaffen voor een bedrag van minimaal 25 euro per stuk. Er mag maximaal 1 lamp worden aangeschaft. De opbrengst gaat naar het Vfonds, dat zich richt op de erkenning en waardering voor veteranen en andere geüniformeerden, het levend houden van de herinnering aan oorlog en vredesmissies, het herdenken van slachtoffers en het vieren van de vrijheid. Het is ook mogelijk extra geld te doneren.

Uniek
Voor vele Rotterdammers en andere geïnteresseerden is het een item dat ze graag in huis hebben. Of het nu gaat om herinneringen aan het bombardement of zomaar iets unieks in huis, het is nu mogelijk. Veel van de lampen zijn kapot, dus ze branden niet meer. Het gaat puur om de lamp/armatuur zelf als object. De lamp/armatuur is te koop zoals deze uit de grond is gekomen, met steen.

Brandgrens
In 2006 besloot het gemeentebestuur van Rotterdam tot de definitieve fysieke markering van de brandgrens in het straatbeeld. In mei 2010 is deze voltooid en op 21 augustus 2010 werd de brandgrens officieel onthuld.

De brandgrens bestaat uit ledlampen, die ‘s avonds rood of groen oplichten en in de stoeptegels zijn ingegraven. In het armatuur zit een illustratie van het beeld De verwoeste stad en het silhouet van een Heinkel bommenwerper, beiden afgebeeld voor een vlammenzee met een paar brandende gebouwen.

De illustratie is in samenwerking met Opera Design ontworpen. Met de rode armaturen wordt de brandgrens in het centrum gemarkeerd. De groene lampen liggen op het Noordereiland, dat door de verdediging van de stad door eigen vuur verwoest is, het zogenaamde friendly fire. De Heinkel ontbreekt dan ook in de illustratie van de groene lamp. De brandgrens is bijna 12 kilometer lang en er liggen in totaal 385 lampen.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here