Meer huisvuil, vuilniswagens rijden extra ritten

Foto: Gemeente Rotterdam

ROTTERDAM – Rotterdammers hebben meer huisafval nu ze noodgedwongen veel tijd thuis doorbrengen. Hoe zorgen de medewerkers van Stadsbeheer dat de stad toch op orde blijft en mensen hun afval kwijt kunnen?

Het afval ophalen gaat gewoon door en de milieuparken blijven open.

Meer huisafval
Het gewone huisafval is afgelopen weken behoorlijk toegenomen, merkt de gemeente. Rotterdammers bieden meer huisvuil aan. De afvalcontainers zijn zo’n 10 procent sneller vol dan gewoonlijk. Dat geven de sensoren aan die in containers zijn aangebracht. Tot nu toe kan de gemeente met de huidige bezetting en planning nog steeds alle containers legen.

De vuilnismannen en -vrouwen rijden meer routes dan normaal. En in de weekenden wordt extra gewerkt. Rotterdammers kunnen ons helpen het afval te beperken door het goed te scheiden. Gebruik de papier-, glas- en textielcontainers. Kartonnen dozen maak je kleiner en plat zodat de papiercontainers minder snel vol raken.

Minder mensen in een ploeg
Door het coronavirus kunnen nu minder medewerkers Reiniging het zwerfafval te lijf gaan en prullenbakken legen. Dat komt onder andere omdat de gemeente minder mensen in een ploeg laat werken, namelijk maximaal twee. Normaal zijn dat er maximaal 6. De ploegen zijn kleiner zodat medewerkers beter afstand van elkaar kunnen houden om besmetting van het virus te voorkomen.

Reinigers effectief inzetten
Ook met de kleinere teams houden we de wijken of gebieden schoon, aldus de gemeente. Ze kijkt goed hoe ze de beschikbare medewerkers het meest effectief kan inzetten. Bewoners van relatief schone gebieden zien bijvoorbeeld minder vaak medewerkers van Stadsbeheer in de straat. Die gaan dan meer aan de slag in wijken met veel zwerfafval. Op veel plekken in de stad is juist sprake van minder zwerfafval. Er zijn immers minder mensen op straat. Zeker in het stadscentrum levert dat flink minder troep op. Toch zien we helaas ook dat een aantal mensen hun vuilniszak of ander afval naast de container zet. Dat leidt tot zwerfafval. Het afhandelen van meldingen over naastplaatsingen kan wat langer duren.

Drukte bij milieuparken
Milieuparken zijn gewoon open. Rotterdammers hebben de afgelopen weken ook meer grofvuil bij de gemeentelijke milieuparken gebracht. Daar zien we 35 procent meer bezoekers dan vorig jaar rond deze tijd. De gemeente heeft inmiddels verkeersregelaars bij de milieuparken ingezet. Zij zorgen ervoor dat er maximaal 5 auto’s tegelijkertijd op een milieupark aanwezig zijn. Daardoor blijven de bezoekers en medewerkers op veilige afstand van elkaar. Ook het aantal afspraken voor het ophalen van grofvuil aan huis is flink toegenomen.

Blikje verf
De gemeente vraagt Rotterdammers alleen naar de milieuparken te gaan als het echt nodig is. Kom dus niet alleen voor een blikje verf. Bewaar dat nog even thuis. En kom – als het even kan – alleen. U mag maximaal één persoon extra meenemen als u iets zwaars wilt wegbrengen.

Met elkaar houden we stad op orde
Wethouder Wijbenga: ‘Het is goed te zien dat Stadsbeheer zo flexibel kan omgaan met dit andere ritme van de stad en de straten schoonhoudt. Rotterdammers kunnen hun huisvuil gewoon kwijt. En als dan toch een container vol raakt, dan wacht je even tot die geleegd is of je loopt naar de volgende container om daar je vuilniszak in te doen. Met elkaar houden we de stad op orde!’

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here