Rotterdamse rol in kolonialisme

Foto: Gemeente Rotterdam

ROTTERDAM – De groei van de stad en haven Rotterdam is nauw verbonden met het kolonialisme. Dat blijkt uit de resultaten van een twee jaar durend onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam.

In 2017 nam de raad een motie aan om de Rotterdamse geschiedenis rondom kolonialisme en slavernij te onderzoeken. Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) is samen met Rotterdamse onderzoekers de geschiedenis ingedoken en schreef maar liefst drie boeken over het onderwerp. Deze zijn zaterdag 31 oktober gepresenteerd.

Voorouders
Rotterdam speelde vanaf 1600 een belangrijke rol in het Nederlandse kolonialisme en dus ook in slavenhandel en slavernij, schrijven de onderzoekers. Dit is op allerlei manieren terug te zien in de hedendaagse samenleving. Nog bestaande Rotterdamse bedrijven waren betrokken bij het kolonialisme.

In Delfshaven staan diverse panden die vroeger van de VOC waren – al verwijzen deze meer naar het koloniale verleden van Delft. En rijke Rotterdammers verzamelden kunst uit koloniën, vooral Indonesië. Kunst die nu te zien is in onder meer het Wereldmuseum, Boijmans van Beuningen en het Maritiem Museum. Uit het onderzoek blijkt ook dat een op de acht Rotterdammers Afrikaanse voorouders heeft die tot slaaf zijn gemaakt.

Programma
Het Stadsarchief gaat samen met partijen in de stad (zoals musea) een programma maken om deze geschiedenis met zoveel mogelijk Rotterdammers te delen. Daarnaast is de gemeente naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten in de zomer in gesprek gegaan met belangenorganisaties in de stad. Dit heeft geleid tot het plan ‘Rotterdam tegen Racisme’, met acties voor 2021. Dit plan behelst onder andere meer onderwijs en voorlichting over het koloniale en slavernijverleden.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here