Hier kun je een bunker van binnen bekijken

Foto: Michael Gaida

HOEK VAN HOLLAND – De Nederlandse kust ligt vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Maar waar dienden die bunkers nou precies voor en hoe zien ze er van binnen uit? Dat kun je zelf komen zien tijdens Bunkerdag op 25 mei.

Nazi-Duitsland legde tijdens de oorlog langs de kust een 6.200 kilometer lange verdedigingslinie aan. Deze Atlantikwall bestond uit talloze bunkers, tankwallen en loopgraven op strategische plekken, onder andere Hoek van Holland. Hiervoor moest de oude kern van ‘Hoek’ gesloopt worden, en de bewoners geëvacueerd.

Markostand
Tijdens de Bunkerdag kunt u een kijkje nemen in een aantal bunkers. Het ondergrondse gangenstelsel van de Markostand verbindt meerdere grote bunkers met elkaar. Het bunkercomplex vormde het hoofdkwartier van de Duitse Marine kustartillerie. De Markostand bestaat onder meer uit een observatiepost waaruit in oorlogstijd de zee kon worden overzien. Ook waren er verschillende ruimtes voor communicatie en het bestuderen van kaarten.

Gangenstelsel
U kunt met een gids het gangenstelsel van het Vinetaduin bezoeken. Maar u kunt ook op eigen gelegenheid door het natuurgebied langs de vele bunkers wandelen.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here