Rotterdam eerste gemeente die verschuldigde huur kwijt scheldt

Foto: Mark de Rooij / Pixabay

ROTTERDAM – Rotterdam helpt winkeliers en horecaondernemers, die panden van de gemeente huren en scheldt de verschuldigde huur gedeeltelijk kwijt.

Omdat de coronapandemie en de strenge maatregelen voortduren is besloten de verschuldigde huur van gemeentelijk vastgoed gedeeltelijk kwijt te schelden. Met een concrete regeling kan een huurder van gemeentelijk vastgoed per 1 april kwijtschelding aanvragen over de huurachterstand van het afgelopen jaar. Voorwaarde is dat de huurder door de coronacrisis geen of echt minder inkomsten heeft.

Eerste gemeente
Een gedeelte van de huur wordt kwijtgescholden. Dit varieert van 25 tot 50 procent, afhankelijk van de invloed die de beperkende coronamaatregelen in de verschillende fasen hebben gehad op de inkomsten van de huurder. Volgens het huurrecht en jurisprudentie is de coronapandemie een onvoorziene omstandigheid. Waarvan de gevolgen door beide partijen (huurder en verhuurder) eerlijk gedragen moeten worden. De gemeente Rotterdam is de eerste gemeente die hiervoor algemene richtlijnen per doelgroep heeft opgeschreven. Deze regeling is onderdeel van het programma Rotterdam. Sterker Door., waarmee het college het economisch en maatschappelijk herstel van de stad uitstippelt.

Ondernemers bijstaan
Bas Kurvers, wethouder: ‘Niemand had een jaar geleden verwacht dat deze coronacrisis zo lang zou duren. Ondernemers krijgen vanuit het rijk tegemoetkomingen voor personeelskosten en vaste lasten. Als gemeente willen wij ondernemers bijstaan met het verlichten van huurachterstanden. We hopen dat de kwijtschelding eraan bijdraagt dat zij de gevolgen van de coronacrisis te boven kunnen komen. Zo kan Rotterdam sterker door.’

Aanvragen
Huurders kunnen de huurkwijtschelding in de periode tussen 1 april en 1 juli 2021 digitaal aanvragen. De gemeente benadert zelf alle huurders die in aanmerking kunnen komen, ongeacht of zij op de coulancelijst staan. Op dit moment maken 185 huurders gebruik van de huidige coulanceregeling die uitstel van betaling verleent. De nieuwe regeling geldt vanaf het uitbreken van de coronapandemie in maart 2020 tot 1 april 2021. Voor de periode na 1 april wordt gekeken in hoeverre de regeling voor bepaalde huurders langer van toepassing kan zijn. De huurder moet dan bijvoorbeeld kunnen aantonen dat zijn inkomensverlies nog steeds aanzienlijk is.

Stapel rekeningen
Roos Vermeij, wethouder: ‘Voor veel Rotterdamse ondernemers geldt dat de pijn van de crisis pas echt voelbaar wordt als de coronamaatregelen straks worden versoepeld. Dan ligt er een stapel rekeningen te wachten die moet worden terugbetaald. Met deze regeling hopen we voor een aantal van hen de klap van de lockdown te verzachten. Als gemeente kunnen we dit alleen regelen voor huurders van gemeentelijk vastgoed, maar we hopen dat commerciële verhuurders dit voorbeeld volgen en waar mogelijk ook coulant omgaan met het innen van achterstallige rekeningen.’

Gemiste inkomsten
De gemeente schat in dat ze met de regeling 10 miljoen euro misloopt aan inkomsten. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met de financiële dekking van de regeling.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here