Grofweg helft van de Rotterdammers heeft overgewicht

ROTTERDAM – Rotterdammers die een verhoogd gezondheidsrisico’s lopen vanwege overgewicht kunnen dit aanpakken samen met een coach, fysiotherapeut en diëtist. Zo’n Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) valt onder de basis zorgverzekering.

Grofweg de helft van de Rotterdammers heeft overgewicht, 17 procent kampt zelfs met ernstig overgewicht. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van volksgezondheid. Alleen een advies van de huisarts of een diëtist is vaak onvoldoende om tot echte resultaten te komen. Het aanpassen van de totale leefstijl, met steun en begeleiding van professionals, is wél succesvol gebleken. Samen met een leefstijlcoach, diëtist en fysiotherapeut gaan deelnemers aan de slag om een gezond gewicht en een gezonde leefstijl te ontwikkelen.

Eerste deelnemer
Als eerste deelnemer aan een GLI kreeg Lida Musch van wethouder de Langen een Fitbit en een bos bloemen. Zij is door haar huisarts, aangesloten bij zorggroep IZER, verwezen naar de gecombineerde leefstijl interventie.

Coach
Een leefstijlcoach kijkt samen met de deelnemer welke vorm van begeleiding nodig is en welke vorm van bewegen passend is. Bewegen gebeurt bij een sport en beweegaanbieder in de omgeving van de deelnemer. De diëtist, fysiotherapeut en de leefstijlcoach weten welk sport- en welzijnsaanbod er is in de omgeving.

Voor wie
Niet iedereen met overgewicht komt in aanmerking voor een GLI. Dit kan pas vanaf een matig verhoogd gewichts-gerelateerd gezondheidsrisico volgens de indicatiecriteria uit de NHG standaard Obesitas en de Zorgstandaard Obesitas. Op dit moment zal nog niet iedere huisarts kunnen verwijzen. De verwachting is dat dit later dit jaar wel mogelijk is.

In het basispakket
Een GLI wordt vergoed vanuit de basisverzekering en gaat dus niet af van uw eigen risico. U heeft een verwijzing nodig van de huisarts. En van de internist. Voorwaarde is ook, dat er afspraken zijn gemaakt met de huisarts over monitoring van en terugkoppeling over het verloop. Een GLI duurt twee jaar. Met een behandelfase van één jaar en een onderhoudsfase van één jaar.

Samenwerking
De afgelopen periode hebben verschillende partijen zoals IZER, Centrum Gezond Gewicht, Sportsupport, stichting MEE, Sportbedrijf, FysioHolland met de gemeente samen gewerkt om dit goed vorm te geven. Elkaar kennen en weten wat iedereen kan bieden zowel in de zorg als vanuit bewegen, sport en welzijn is nodig om de GLI goed uit te kunnen voeren. De komende tijd sluiten nog meer partijen zich aan. In het te sluiten Rotterdams preventie-akkoord krijgt deze samenwerking een plek.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here