Maassilo ingericht als daklozenopvang

Foto: Gemeente Rotterdam

ROTTERDAM – De Maassilo wordt tijdelijk gebruikt als winteropvang voor daklozen. De club biedt ruimte voor 100 plekken en de capaciteit is op te schalen tot 130.

In de winter geldt in Rotterdam ook de ‘winterkouderegeling’. Dit betekent dat bij een gevoelstemperatuur onder de nul graden aan alle dak- en thuislozen gedurende de nacht onderdak wordt geboden. Onder normale omstandigheden wordt er gebruik gemaakt van extra winterbedden bij de reguliere nachtopvanglocaties. In verband met de coronamaatregelen, waarbij 1.5 meter afstand in acht moet worden genomen, is dit nu niet mogelijk. Om die reden is er deze winter gekozen voor de Maassilo als alternatieve locatie.

Aanvullende coronamaatregelen
Naar aanleiding van de aanvullende maatregelen die afgekondigd zijn op 3 november, zijn de gemeenten opgeroepen om over te gaan tot opvang van alle buitenslapers en niet-rechthebbenden. Dit duurt zolang de aanvullende maatregelen van kracht zijn, dus de komende 2 weken. Hierna gaat de winterkouderegeling in.

Maatschappelijke functie
Nu grootschalige evenementen in de vorm van Dance-events of popconcerten in verband met corona niet plaats kunnen vinden ligt de bedrijfsvoering van de Maassilo voorlopig stil. Op deze wijze krijgt de silo nu een maatschappelijke functie. In de Maassilo is een ruime opvang waarbij de anderhalve meter maatregel goed in acht kan worden genomen.

Centrale verzamelplaats
De dak- en thuislozen kunnen niet op eigen initiatief naar de Maassilo komen, maar worden vanaf een centrale verzamelplaats in het stadscentrum met busjes naar de Maassilo vervoerd. Ze komen daar om 18.00 uur aan en blijven de hele avond en nacht binnen. De volgende ochtend worden zij rond 9.00 uur ‘s morgens weer terug vervoerd naar het stadscentrum.

Deze groep is zodoende altijd onder begeleiding en zal zich verder niet in de wijk begeven. Ervaren medewerkers van de Nico Adriaan Stichting (NAS) organiseren de opvang in de Maassilo. Zij zorgen voor een verantwoord en veilig verloop.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here