Plastic en drankpakken in toekomst niet meer apart scheiden

Foto: Gemeente Rotterdam (bewerking: redactie)

ROTTERDAM – Rotterdam is in het bezit van een nieuwe scheidingsinstallatie. Deze installatie haalt voortaan plastic verpakkingen en drankpakken uit het restafval.

Wethouder Bert Wijbenga en Yves Luca, CEO van afvalenergiebedrijf AVR, namen dinsdagmiddag de nieuwe scheidingsinstallatie in gebruik, door de eerste Rotterdamse restafvalzak op de lopende band te gooien.

Plastic straks bij het restafval
Nu nog scheiden Rotterdammers zelf hun plastic verpakkingen, blik (metalen) en drankpakken, ook wel PMD genoemd, door ze thuis apart te houden en in de speciale oranje PMD-container te gooien. Dat is straks met de nieuwe scheidingsinstallatie niet langer nodig. Met geavanceerde machines wordt het PMD uit het restafval gehaald. De komende tijd gaan we de scheidingsinstallatie goed testen en eind van het jaar stappen we helemaal over. Tot die tijd worden de speciale oranje containers voor plastic verpakkingen, blik en drankpakken gewoon nog gebruikt. Het thuis scheiden van glas, papier en karton, textiel en groente-, fruit- en tuinafval (gft) blijft belangrijk en dat blijft de gemeente ook apart inzamelen.

‘We willen afval scheiden voor Rotterdammers zo makkelijk mogelijk maken. Door PMD uit het restafval te halen, slaan we twee vliegen in één klap.’, zo laat Bert Wijbenga weten.

Gemak voor Rotterdammers
Wethouder Wijbenga: ‘We willen afval scheiden voor Rotterdammers zo makkelijk mogelijk maken. Ook willen we meer grondstoffen uit het afval halen om opnieuw te gebruiken. Door PMD met de nieuwe scheidingsinstallatie uit het restafval te halen, slaan we twee vliegen in één klap.’ Rotterdammers hoeven thuis geen extra ruimte te reserveren voor het scheiden van plastic verpakkingen en drankpakken. Dat is een groot voordeel voor de 75 procent Rotterdammers die wonen in een appartement of flatgebouw. Daarnaast scheiden we in Rotterdam nog te weinig afval.

Veel meer plastic scheiden door nieuwe installatie
Rotterdammers scheiden nu zo’n 2 kilo PMD per inwoner per jaar. Nog steeds belandt 34 kilo bij het restafval. De scheidingsinstallatie van AVR zorgt ervoor dat ongeveer 27 kilo PMD per Rotterdammer per jaar gerecycled kan worden. Het door de machine uit het restafval halen van PMD geeft een flinke bijdrage aan de ambitie van Rotterdam om in 2050 in huishoudens geen afval meer te produceren. Het is van belang dat grondstoffen zo veel mogelijk hergebruikt en gerecycled worden. Grondstoffen worden namelijk steeds schaarser.

Yves Luca, CEO van AVR: ‘We zijn verheugd dat we vanaf vandaag nog meer voor de stad Rotterdam kunnen doen in het realiseren van haar circulaire ambities. Veel Rotterdammers zitten er nu al warmpjes bij door de stadswarmte die we maken. Met het terugwinnen van kunststoffen en drankenkartons uit restafval maken we de cirkel nu rond.’

Hoe gaat dit in zijn werk?
Het restafval van Rotterdammers gaat bij de afvalverwerker door een geavanceerde scheidingsinstallatie. Als eerste gaat het restafval langs een magneet, die alle ijzerhoudende materialen eruit haalt voor recycling. De rest komt op de schudzeef, die het afval scheidt op grootte. Op de volgende installatie stuiteren niet platte voorwerpen, zoals drankpakken naar beneden. De rest gaat omhoog. Lucht blaast folies, plastics en drankpakken uit het restafval. Een infrarood scanner scant het type plastic dat voorbijkomt en schiet de plastics en drankpakken van de band af. Zo blijven alleen grondstoffen voor recycling over.

Verpakkingsindustrie betaalt
De kosten voor het scheiden van plastic verpakkingen en drankpakken door de scheidingsinstallatie van AVR worden betaald door het Afvalfonds Verpakkingen. Bedrijven die verpakte producten op de markt brengen, zijn wettelijk verplicht bij te dragen aan recycling en betalen een afvalbeheersbijdrage aan dit fonds.

Nieuwe grondstoffen uit restafval
Het overige restafval wordt verder verwerkt en uiteindelijk verbrand. Dit wordt weer energie en komt terug bij de Rotterdammer door middel van elektriciteit en stadswarmte. Van de plastic verpakkingen en drankpakken worden, in andere bedrijven nieuwe grondstoffen gemaakt voor bijvoorbeeld dashboards, kunststofkastjes of nieuwe shampooflesjes.

Jaarlijks verwerkt AVR ongeveer 200.000 ton huishoudelijk restafval van Rotterdammers. Dit is ongeveer 290 kilo per inwoner per jaar.

Scheiden glas, gft en papier blijft belangrijk
Scheiden van afval door de Rotterdammers thuis blijft heel belangrijk. Glas, papier en karton, textiel en groente-, fruit- en tuinafval wordt zoveel mogelijk apart ingezameld. Rotterdam doet dat met wijkcontainers en huiscontainers. Om het de bewoners makkelijker te maken om hun afval te scheiden, wordt het aantal glasbakken, papiercontainers en textielcontainers de komende jaren nog verder uitgebreid. In steeds meer Rotterdamse wijken wordt groente-, fruit- en tuinafval apart ingezameld. Ook zijn er proeven waarbij onderzocht wordt hoe bewoners in appartementen hun afval makkelijker kunnen scheiden.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here