Rotterdam krijgt elektrische vuilniswagens

Foto: Gemeente Rotterdam

ROTTERDAM – Een vuilniswagen die geen CO2 uitstoot en bovendien een stuk stiller is. Rotterdam heeft woensdag 29 mei officieel de eerste elektrische vuilniswagen van de stad in gebruik genomen.

Rotterdam wil dat in 2030 alle eigen voertuigen schoon zijn. Op dit moment rijden 162 elektrische en 244 hybride personenauto’s van de gemeente rond. Daarnaast zijn er twee hybride vuilniswagens en sinds woensdag dus een elektrische vuilniswagen. Daar komen er in het komende half jaar nog twee van bij.

Experimenteren
De elektrische vuilniswagens zijn voorlopig nog een experiment. Het is nog niet mogelijk om alle vuilniswagens elektrisch te laten rijden. Daarvoor is een veel groter laadstation nodig. Daarom kijkt de gemeente ook naar andere schone brandstoffen, zoals waterstof.

‘Met deze elektrische vuilniswagen verminderen we niet alleen de uitstoot van CO2, maar zorgen we ook voor een schonere lucht.’ Arno Bonte – wethouder

170 kilometer
De nieuwe vuilniswagen is volledig elektrisch en is sinds april uitvoerig getest. Op een volle accu kan de wagen ongeveer 170 kilometer rijden. Een vuilniswagen legt in Rotterdam gemiddeld 80 kilometer per dag af.

Het volledig opladen van het elektrische voertuig duurt ongeveer vier uur. Dat kan aan een laadpaal op de thuisbasis aan het Kleinpolderplein. Alleen al het realiseren van de laadvoorziening kostte meer dan een half jaar. Er zijn onder meer speciale kabels in de grond gelegd en er waren flinke aanpassingen nodig in het trafohuis.]

Schone stad
Rotterdam werkt aan een energiezuinige en circulaire stad met schone lucht. Het doel is om in 2030 de CO2-uitstoot te halveren ten opzichte van 1990.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here