Subsidie voor groenblauwe schoolpleinen

Foto: Gemeente Rotterdam (Het groenblauwe schoolplein van obs De Fontein)

ROTTERDAM – Het wordt voor basisscholen in Rotterdam een stuk aantrekkelijker om hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken. Vanaf 16 mei is hiervoor een nieuwe subsidie beschikbaar.

Een groenblauw schoolplein moet een avontuurlijke plek in het groen bieden die uitnodigt tot spel en buitenlessen. Bovendien is er aandacht voor opvang en afvoer van regenwater. Groenblauwe schoolpleinen zorgen ervoor dat schoolkinderen meer buiten zijn en bewegen. Dit kan de concentratie bevorderen en rust geven. De gemeente stelt als voorwaarde voor de subsidie dat het schoolplein na schooltijd toegankelijk is voor buurtkinderen. Hierdoor profiteren ook zij mee; vaak zijn schoolpleinen de enige grotere speelplekken in een buurt.

Groener en klimaatbestendiger
Groenblauwe schoolpleinen dragen ook bij aan de doelstelling van de gemeente om de stad groener en klimaatbestendiger te maken. Bij hevige regen zakt het water beter weg of wordt het opgevangen. Dat betekent minder waterplassen bij school en in de wijk. Bij hitte geeft het groen verkoeling en schaduw.

Maximaal 80.000 euro
De subsidie bedraagt maximaal 80.000 euro per basisschool. Het totale beschikbare budget is 400.000 euro, goed voor vijf groenblauwe schoolpleinen in 2019. De subsidie is onder meer bedoeld voor ontwerp, aanleg en beheer van het schoolplein. Ook is er subsidie voor de organisatie van activiteiten voor buurtkinderen. Aanvragen kan online (van 16 mei tot en met 19 juli).

Puntentelling
De aanvragen worden beoordeeld en van een puntentelling voorzien. De hoogst scorende scholen krijgen subsidie. Een school kan punten scoren op motivatie en op ligging. Scholen in een buurt met weinig groen, waar bijvoorbeeld regelmatig wateroverlast is, maken meer kans op subsidie.

Rotterdam gaat voor groen
Deze subsidie maakt onderdeel uit van Rotterdam gaat voor groen en Rotterdams Weerwoord. Met het programma Rotterdam gaat voor groen wil de gemeente de komende jaren – in samenwerking met bedrijven, bewoners en bijvoorbeeld woningcorporaties – zorgen voor 20 hectare extra groen in de stad. Het Rotterdams Weerwoord heeft als doel de stad klimaatbestendig te maken.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here