Terrashekken en fietsnietjes moeten Rotterdammer beschermen

Foto: Mark de Rooij / Pixabay

ROTTERDAM – Op de Meent en de Witte de Withstraat zijn onder meer verzwaarde terrashekken en fietsnietjes geplaatst. Deze zogenaamde weerbaarheidsmaatregelen moeten Rotterdammers op het trottoir beschermen.

Op de Meent en de Witte de Withstraat staan sinds dit voorjaar verzwaarde en in de grond verankerde paaltjes, zitbanken, boombakken, fietsbeugels en terrashekken. De werkzaamheden hiervoor zijn op 17 mei afgerond. Ook de Coolsingel krijgt later weerbaarheidsmaatregelen.

‘Naar aanleiding van een aantal aanslagen in Europa vond het college het belangrijk om onze stad op een aantal plekken preventief te beschermen’, legt Anne-Marie Klaassen, projectmanager van de gemeente Rotterdam uit. ‘Op het moment dat je op het trottoir loopt beschermen deze maatregelen je er tegen dat je niet kan worden aangereden door voertuigen.’

Rotterdamse stijl
Alle weerbaarheidsmaatregelen zijn ontworpen in de Rotterdamse stijl, net als het reguliere straatmeubilair in de stad. Op deze manier blijven de straten aantrekkelijk en houden ze een open karakter, maar worden ze wel weerbaarder.

‘Het is misschien de oplettende Rotterdammer al opgevallen dat het weerbare fietsnietje op de Witte de Withstraat en de Meent wat breder is’, vertelt Klaassen. ‘Dus er zit méér beton onder de grond en in het fietsnietje zelf zitten stalen buizen om ze steviger te maken.’

Regels
Bij het plaatsen van de weerbaarheidsmaatregelen is er rekening gehouden met de ondernemers en bezoekers op de Meent en de Witte de Withstraat. ‘Er zijn een aantal regels. Zo moet er altijd 1,80 meter vrije doorgang op het trottoir blijven. En we hebben het terrashek zo ontworpen dat er zo min mogelijk terrasruimte verdwijnt. Zo staan de weerbare hekken zo dicht mogelijk tegen de trottoirrand.’

Daarnaast blijven de bestaande invalidenopritten bij de trottoirs vrij van obstakels. Ook zijn de hulpdiensten betrokken geweest bij de plannen. Zij bevestigen dat alle aan de wegen gelegen panden goed bereikbaar blijven voor calamiteiten.

Geen concrete aanwijzingen
Er zijn geen concrete aanwijzingen voor een aanslag in Rotterdam. Het dreigingsniveau in Nederland blijft niveau vier op een schaal van vijf. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat er voorbereidingen worden getroffen om in Nederland een aanslag te plegen (bron: dreigingsbeeld terrorisme Nederland).

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here