Extra nieuwbouw en minder slopen, gemeenteraad legt Woonvisie 2030 vast

Foto: Ben Kerckx / Pixabay

ROTTERDAM – Duizenden nieuwbouwwoningen extra en minder woningen slopen. Plus meer aandacht voor woningen betaalbaar verduurzamen. Dat is de kern van het Addendum Woonvisie 2030, de aanvulling op de Woonvisie 2030.

Met het Addendum wil de gemeente de woningvoorraad in Rotterdam nog beter laten aansluiten bij de behoefte van Rotterdammers. Met de huidige woningvoorraad lukt dit nog niet goed. Nu valt 69 procent van de woningen in de sociale sector. De gemeente wil dat er meer evenwicht in het woningaanbod komt, met meer woningen in het midden- en hogere segment.

Nieuwbouw voor alle prijsniveaus
In het Addendum staat hoe de woningvoorraad tot 2030 verandert. De gemeente gaat bijvoorbeeld meer sturen op het nieuwbouwprogramma. In alle sectoren komt er nieuwbouw bij: 20 procent in de sociale woningbouw, 30 procent in het middensegment, 30 procent in het hogere segment en 20 procent in het topsegment.

Ook komt er meer nieuwbouw voor bepaalde groepen, bijvoorbeeld sociale huurwoningen voor studenten, jongeren en ouderen en huurwoningen met een prijs tussen 720 euro en 1.000 euro per maand voor middeninkomens. Door voor deze groepen te bouwen, ontstaat er ruimte in de sociale huursector. Nu wonen mensen met een middeninkomen soms nog noodgedwongen in een sociale (huur)woning en sommige ouderen in een reguliere eengezinswoning, omdat er voor hen geen geschikte andere woningen zijn

Slimmer verduurzamen
Belangrijk in het Addendum is ook energiezuinig en duurzaam bouwen. De gemeente wil duurzame, betaalbare alternatieven voor gas en meer goed geïsoleerde woningen.

Nieuw is de gebiedsaanpak. Die houdt in dat alle woningcorporaties, verhuurders en particuliere eigenaren in een gebied afspraken met elkaar maken over duurzamer bouwen en wonen. Door dit samen te doen, kan duurzamer bouwen goedkoper zijn dan als ieder voor zich iets regelt.

Actieplan voor meer middenhuur
Gekoppeld aan het Addendum heeft de gemeenteraad ook het Actieplan middenhuur vastgesteld. Daarmee wil de gemeente het aantal huizen met een huurprijs tussen 720 euro en 1.000 euro per maand vergroten. Ook komen er proefprojecten om bijvoorbeeld politieagenten en leraren voorrang te geven bij het toewijzen van een woning.

Woonvisie 2030 blijft van kracht
In grote lijnen blijft de Woonvisie 2030 van kracht zoals die in 2016 is vastgesteld. Het Addendum is nodig vanwege de groeiende vraag naar wonen in Rotterdam en de keuze van het huidige college voor de energietransitie in de stad.

Het Addendum vervangt de teksten over de ontwikkeling van de woningvoorraad en duurzaam bouwen in de Woonvisie 2030. De Agenda 2022 in het Addendum vervangt de Agenda 2022 in de Woonvisie 2030. De nieuwe agenda bevat meer maatregelen voor de korte termijn.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here