Plannen woningbouw Lloydkwartier en Prinsenland

Foto: Gemeente Rotterdam

ROTTERDAM – De gemeente wil dat er in Prinsenland twee nieuwe woontorens, de Bramante- en Berninitoren, worden gerealiseerd. Daarnaast moet ook op het Lloydkwartier een nieuw woonblok komen.

Op donderdag 16 mei heeft de gemeente de marktselectieprocedures gepubliceerd voor de bouw van de nieuwe torens in Prinsenland en het nieuwe woonblok op het Lloydkwartier. De winnaars van de marktselectieprocedures mogen deze nieuwe woningbouw, binnen het bestemmingsplan, realiseren.

Bramante- en Berninitoren
De Bramantetoren moet een appartementengebouw worden van maximaal 24 appartementen in 7 lagen (maximale bouwhoogte 22 meter) in het middeldure huursegment. Dit gebouw komt op het huidige Bramanteplein, waar nu nog een parkeerterrein staat.

De Berninitoren wordt een appartementsgebouw van maximaal 72 appartementen verdeeld over 18 lagen (maximale bouwhoogte 60 meter) dat deels in het water en deels in de rietoever is gelegen. Hier ligt een duurder segment voor de hand met mogelijk ruimte voor een maatschappelijke functie in de plint.

De tenders zijn een volgende stap in de gebiedsontwikkeling bij de Prinsesseflats in Prinsenland. Eerder is de Magrietflat al gerenoveerd en is er een nieuw zwembad en ontmoetingscentrum gerealiseerd. In de toekomst wordt er door Woonstad ook verduurzaming en groot onderhoud gepleegd aan de andere Prinsseseflats. De tender voor de Bramante- en Berninitorens moet er voor zorgen dat het woningaanbod breder en diverser wordt, mede door meer appartementen in de duurdere sector voor zowel koop als huur.

Tender Loydkwartier
Tussen de Kratonkade en de Lloydkade wil de gemeente dat er een nieuw woonblok wordt gebouwd. In dit blok moeten 20 stadswoningen komen en 90 tot 120 appartementen in het hogere segment en de categorie middenhuur. Daarnaast krijgt het blok een horecavestiging op de hoek van de Lloydkade en Loods Celebes en een goed ontworpen binnenterrein. De locatie is circa 5.035 m2 groot.

In het blok komen ruime, klimaatadaptieve woningen. De bebouwing moet volgens de tender een ingetogen en gevarieerde uitstraling krijgen die past bij het rivierfront. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld: variatie in bouwlagen, wisselende architectuur en variatie in verdiepingshoogtes en het aantal bouwlagen. Verder krijgen de woningen ruime entrees.

Foto: Gemeente Rotterdam

Woningaanbod
De vraag naar woningen neemt in Rotterdam sterk toe. Daarom wordt er had gewerkt om het woningaanbod te vergroten met duurzame, toekomstbestendige woningen. In de afgelopen periode zijn de volgende woningbouwlocaties op de markt gezet of aanbesteed:

  • De ontwikkeling van het project Leeuwenkuil, in Feijenoord, met circa 200 woningen.
  • De ontwikkeling van het Zomerhofkwartier (ZOHO), met circa 550 woningen.
  • De ontwikkeling van de locatie Smeetsland in Lombardijen, met circa 290 woningen.
  • De ontwikkeling van de locatie Delftseplein, gelegen naast station Rotterdam Centraal met woningbouw èn kantoren.

Het laatste nieuws, als eerste
Wil je het laatste nieuws altijd in je tijdlijn? Like en volg Rotterdam Actueel dan nu op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here